فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال بیست و دوم شماره 4 (پیاپی 88، زمستان 1400)

نشریه مطالعات ملی
سال بیست و دوم شماره 4 (پیاپی 88، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا خلیلی*، حامد مهربان صفحات 7-24
    آموزش وپرورش از مهم‏ترین و تاثیرگذارترین نهادهایی است که سیاست هویتی دولت‏ها را در عمل اجرا می‏کند و کتب درسی مهم‏ترین منبعی هستند که با بررسی آن ها می‏توان به درک روشن و واضحی از سیاست های هویتی دولت‏ها دست یافت. در میان کتب درسی نیز کتاب تعلیمات اجتماعی به دلیل پوشش دادن مباحث تاریخ، جغرافیا و جامعه شناسی بیش از سایر کتب می تواند سیاست هویتی هر دولت را بازنمایی کند. بر این اساس در این مقاله به بررسی سیاست هویت در کتاب‏های تعلیمات اجتماعی دوره اول متوسطه پرداخته می شود. پرسش اصلی این است که محتوای کتاب‏های تعلیمات اجتماعی دوره اول متوسطه تا چه اندازه به ابعاد و گرایش‏های مختلف هویت در ایران توجه داشته است؟ برای پاسخ به این پرسش سیاست‏های هویت ملی، قومی، دینی، مذهبی و جنسیتی به تفکیک موردبررسی قرار می‏گیرند تا این فرضیه به آزمون گذاشته شود که محتوای کتاب‏های تعلیمات اجتماعی دوره اول متوسطه نشانگر توجه نامتناسب و نامتوازن به ابعاد و گرایش‏های مختلف هویت در ایران است. روش پژوهش مبتنی بر تکنیک تحلیل محتوای کیفی با رویکرد قیاسی است و سه کتاب تعلیمات اجتماعی دوره اول متوسطه نظری که در سال 1400-1399 در مدارس ایران تدریس شده‏اند موردمطالعه قرار گرفته اند. نتایج و یافته‏ها نشانگر آن است که تناسب و توازن لازم در توجه به ابعاد مختلف سیاست هویتی در کتب موردبررسی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: سیاست هویت، کتب درسی، تحلیل محتوا، دوره متوسطه، ایران
  • سیده سمیه میرمرادی* صفحات 27-46
    معماری ملی تاریخی یکی از مولفه های مهم میراث فرهنگی و از عناصر مهم هویت ساز ملی است. یکی از وظایف سیستم های تعلیم و تربیت، آموزش این میراث با ارزش فرهنگی ملی به دانش آموزان است. این پژوهش با هدف بررسی کمی و کیفی حضور آثار معماری ملی تاریخی ایران در کتاب های درسی دوره ی ابتدایی با روش تحلیل محتوا انجام شده است. جامعه ی آماری، کلیه کتاب های درسی چهارساله ی اول دوره ی ابتدایی کشور بوده است. نتایج پژوهش نشان از توزیع نامتناسب معماری ملی تاریخی در کتاب های درسی دارد؛ به گونه ای که در بعضی پایه ها بیشتر و در بعضی کمتر به این موضوع پرداخته شده است. همچنین، تصاویر موجود اغلب بدون ذکر نام و مشخصات بناها بوده اند. در برخی از تصاویر نیز ارتباط تصاویر با موضوع درسی به درستی تبیین نشده است و این موضوع می تواند منجربه گذر از این تصاویر و عدم استفاده از محتوای آموزشی آن ها شود. استفاده از متخصصان، برای دسته بندی جامع، از تمامی کاربری های مختلف بناهای معماری ملی تاریخی و توزیع متناسب این موارد در کتاب های درسی همه ی پایه های تحصیلی نیز توصیه می شود.
    کلیدواژگان: معماری ملی، کتاب های درسی، هویت، میراث فرهنگی، آموزش
  • مهدی قربانپور*، علی مرشدی زاد، مصطفی ابطحی صفحات 49-67
    ایران در طول تاریخ، کشور و ملتی با اقوام و مذاهب بوده است. این تنوع به مدیریت و سیاست گذاری متناسب در فضای جغرافیایی نیازمند است. بر همین اساس هدف پژوهش حاضر ارایه مدل سیاست گذاری قومی در جمهوری اسلامی ایران با رویکرد گراندد تیوری است. روش پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش اجرا کیفی از نوع گراندد تیوری بود. جامعه پژوهش حاضر شامل خبرگان و صاحب نظران حوزه سیاست گذاری قومی بودند. نمونه پژوهش با توجه به اشباع نظری داده ها در پژوهش کیفی مشخص شد و بر این اساس تعداد مصاحبه ها با 15 نفر به اتمام رسید. روش نمونه گیری، روش هدفمند بود. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته بود و تجزیه وتحلیل داده ها در قالب کدگذاری باز، محوری و گزینشی انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که مدل مناسب سیاست گذاری قومی در جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر شش مقوله است: 1. مقوله های علی (فرهنگی، سیاسی- امنیتی)؛ 2. شرایط مداخله گر (مثبت و منفی)؛ 3. بسترها؛ 4. محوری؛ 5. راهبردها (فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و امنیتی) و 6. پیامدها (اقتصادی- فرهنگی، سیاسی- امنیتی). براساس مقوله های شش گانه روش داده بنیاد در نهایت چهار مولفه اصلی هویت ملی، هویت دینی، شهروند محوری و عدالت محوری به عنوان مهم ترین مولفه ها شناسایی شدند. با ترکیب چهار مولفه فوق؛ الگوی «تکثرگرایی ایرانی_اسلامی» به عنوان الگوی مطلوب سیاست گذاری قومی در جمهوری اسلامی ایران معرفی شد.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری قومی، جمهوری اسلامی ایران، رویکرد گراندد تئوری
  • حسین داوری*، آیدا فیروزیان پوراصفهانی، آیلین فیروزیان پوراصفهانی، سعید نورزاده صفحات 71-88
    آموزش زبان انگلیسی در ایران بعد از انقلاب اسلامی، با فراز و نشیب هایی چند همراه بوده است. از جمله تحولات اخیر و البته مهم می توان به طرح آموزش این زبان در دو سند مهم بالادستی توسعه ای و آموزشی کشور، یعنی «سند تحول بنیادین آموزش و پرورش» و «سند برنامه درسی ملی»، مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی، اشاره کرد. به استناد این اسناد، به کارگیری مهارتهای زبان خارجی منوط به رعایت اصل تثبیت و تقویت هویت اسلامی- ایرانی برشمرده شده؛ موضوعی که با بحث ها و نقدهایی در محافل آموزشی و پژوهشی همراه بوده است. اساسا به دنبال اجرای این اسناد بود که شاهد انتشار کتابهای نونگاشت زبان انگلیسی در نظام آموزش رسمی بوده ایم که توجه به اصل مذکور به اشکال مختلف در آنها نمود یافته است. با توجه به اهمیت موضوع، در این مقاله، نگرش شماری از متخصصان حوزه آموزش زبان انگلیسی درخصوص منطق و امکان بهره گیری از این اصل، به نحوی کیفی بررسی شده است. یافته ها بیانگر وجود دو نگاه متعارض در این باره است. نگاه اول که هرگونه آموزش ایدیولوژیکی زبان انگلیسی را غیرعلمی می داند و نگاه دوم که نه تنها بهره گیری از این رویکرد را منطقی، بلکه لازم برمی شمارد. بی تردید توجه به این دیدگاه ها می تواند در روند سیاست گذاری و برنامه ریزی در حوزه آموزش زبان انگلیسی در ایران و نیز آسیب شناسی و ارزیابی آن سودمند باشد.
    کلیدواژگان: هویت اسلامی- ایرانی، آموزش زبان انگلیسی، نگرش، کتاب درسی
  • عزیز فرهادی، سید عطاءالله سینایی*، حمید احمدی صفحات 91-109

    پژوهش با تمرکز بر لرها و ارایه تعریف و تبیین مفهوم هویت ملی، عناصر هویت ملی ایران و دل بستگی لرها نسبت به مولفه زبان فارسی در عصر پهلوی (1299 1357 ه.ش) است. در ایران گروه های زبانی گوناگونی زندگی می کنند، این گروه ها نقش سازنده و برجسته ای در همبستگی و تقویت هویت ملی دارند. لرها هم ازنظر زبانی و گویش های زبانی شباهت زیادی با زبان فارسی دارند و هم ازنظر تاریخی و فرهنگی خودشان را ایرانی می دانند. وجود دیدگاه هایی مبنی بر ایرانی بودن لرها، عناصر هویت بخش دین اسلام و مذهب تشیع، زبان فارسی، تاریخ و سرزمین ایران باعث شد لرها نقش فعال و تاثیرگذاری در مسایل گوناگون ایران داشته باشند. لرها با کارآمدترین ابزارهای زبان فارسی؛ ازجمله شاهکارهای ماندگار فردوسی، سعدی، حافظ، نظامی و مولوی در غنا و گسترش زبان فارسی بعنوان زبانی فراگویشی و تعاملی نقش زیادی در همبستگی ملی داشتند. در عصر پهلوی زبان فارسی به عنوان مولفه پایدار هویت ساز و به صورت آگاهانه برای انجام مکاتبات اداری، رسمی و علمی موردتوجه قرار گرفت..پژوهش به بررسی نقش لرها در استحکام بخشی به وحدت ملی در ایران، می پردازد که در قالب فرضیه «لرها در کنار گویش های محلی زبان لری با بکارگیری زبان فراگویشی فارسی بعنوان زبان رسمی مکاتبات، نظام اداری، آموزشی، زبان آثار و منابع مکتوب ملی و محاوره ای، نقش موثری در استحکام وحدت ملی داشته اند.» بنابراین با توجه به ماهیت موضوع، تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای، اسنادی و اینترنتی است.

    کلیدواژگان: لرها، هویت، هویت ملی، زبان فارسی، عصر پهلوی
  • معصومه راشدی، زهره موسی زاده*، خدیجه ابوالمعالی الحسینی، فریبرز باقری صفحات 113-134
    هدف از پژوهش حاضر ساخت، رواسازی و اعتباریابی پرسشنامه هویت ایرانی-اسلامی و رابطه آن با عزت نفس در دانشجویان 25-18 ساله بود. روش پژوهش حاضر ترکیبی، با طرح اکتشافی و مدل تدوین ابزار بود، بنابراین در بخش کیفی از روش پدیدارشناسی توصیفی و در بخش کمی از روش توصیفی- زمینه یابی استفاده شد. جامعه در بخش کیفی، متخصصان درحوزه روان شناسی و معارف اسلامی بودند که از میان آن ها یازده نفر به صورت هدفمند انتخاب شدند. در بخش کمی جامعه دربرگیرنده دانشجویان دانشگاه های استان تهران سال تحصیلی 99-1398 بود و 262 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها در بخش کیفی از مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی از پرسشنامه هویت ایرانی-اسلامی و عزت نفس استفاده شد. برای تحلیل داده ها در بخش کیفی از روش کلایزی و در بخش کمی از روش تحلیل عاملی تاییدی با کمک نرم افزار AMOS24 استفاده شد. پرسشنامه هویت ایرانی- اسلامی، بر اساس یافته های بخش کیفی طراحی شد و تحلیل عاملی تاییدی نشان از برازش مطلوب سه عامل هویت ایرانی، هویت اسلامی و هویت ایرانی-اسلامی با داده های گردآوری شده داشت. اعتبار سه عامل مذکور و کل پرسشنامه با روش آلفای کرونباخ به ترتیب معادل 91 درصد، 96 درصد و 98 درصد و 98 درصد بود. همچنین همبستگی نمره کل پرسشنامه هویت ایرانی-اسلامی با نمره عزت نفس مثبت و معنادار بود. از این پرسشنامه می توان در فعالیت های پژوهشی به منظور اندازه گیری هویت ایرانی-اسلامی در دانشجویان 25-18 ساله استفاده کرد.
    کلیدواژگان: هویت ایرانی- اسلامی، عزت نفس، روایی، پایایی
  • اصغر میرفردی*، درنا سلامتیان صفحات 137-159
    تخریب محیط زیست زندگی بشر را تهدید می کند. این مقاله با بهره گیری از روش  پیمایشی به بررسی رفتار محیط زیستی دانشجویان رشته های علوم انسانی دانشگاه شیراز (در سال تحصیلی 99-1398) و رابطه آن با هویت ملی و ابعاد آن (سرزمینی، سیاسی، تاریخی و فرهنگی) پرداخته است. تعداد 400 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای متناسب با حجم نمونه ها انتخاب شدند. پرسشنامه رفتار محیط زیستی بکار گرفته شده توسط میرفردی و همکاران (1396) و پرسشنامه هویت ملی به کار گرفته شده توسط میرفردی و ولی نژاد (1397) استفاده شد. برای ارزیابی اعتبار پرسشنامه از اعتبار سازه و صوری و برای تعیین پایایی آن، از هماهنگی درونی ابزار به روش آلفای کرونباخ استفاده شده است. داده ها به وسیله نرم افزار SPSS تجزیه وتحلیل شد. یافته ها نشان داد که متغیر رفتار محیط زیستی با متغیرهای هویت ملی و بعد سیاسی هویت ملی در سطح 95 درصد و با بعد تاریخی هویت ملی در سطح 99 درصد رابطه مستقیم و معناداری دارد. همچنین رفتار محیط زیستی با توجه به مقطع تحصیلی در سطح 99 درصد دارای تفاوت معناداری بود. متغیرهای مستقل 10 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین نمودند. نتیجه اینکه هویت ملی و به ویژه بعد تاریخی آن نقش مهمی در رفتار محیط زیستی مسیولانه دارد.
    کلیدواژگان: رفتار محیط زیستی، هویت ملی، دانشجویان، دانشگاه شیراز، ایران
  • امیر ملکی*، آمنه عباسی، رسول صادقی، قادر بالاخانی صفحات 163-185
    نظام های ارزشی در حال تغییری که در حوزه ی خانواده بر آن ها تاکید شده و تحت عنوان ارزش های خانوادگی مدرن نام برده می شوند، در کنار ارزش های خانوادگی سنتی قرارگرفته و جوامع را با تردید در عقاید و ارزش های تشکیل دهنده ی هویت فرهنگی جامعه مواجه می سازند. به دلیل اهمیت این مسیله، موضوع مقاله ی حاضر بررسی عوامل موثر بر ارزش های خانوادگی در ایران است، این بررسی به شیوه چندسطحی با تمرکز بر تحلیل ثانویه ی داده های پیمایش وضعیت اجتماعی، فرهنگی و اخلاقی جامعه ی ایران و همچنین نتایج حاصل از سرشماری عمومی نفوس و مسکن 1395 و با بررسی عوامل موثر بر ارزش های خانوادگی در دو سطح خرد و کلان انجام گرفته است. واحد مطالعه در سطح خرد فرد بوده و در سطح کلان استان به عنوان واحد مطالعه انتخاب شده است. بر اساس نتایج مطالعه، بین متغیرهای اعتماد اجتماعی، استقلال فردی، مصرف رسانه و پایگاه اقتصادی اجتماعی با ارزش های خانوادگی مدرن، رابطه مثبت و معنی دار بوده و رابطه ی بین دین داری با ارزش های خانوادگی مدرن نیز منفی و معنی دار بوده است. نتایج تحلیل چندسطحی نیز نشان داد که تفاوت معنی داری در ارزش های خانوادگی مدرن بین استان های کشور وجود دارد. به این معنا که تفاوت میانگین بین استان های کشور ناشی از تصادف نبوده و تابعی از متغیر سطح کلان، یعنی میزان توسعه یافتگی است.
    کلیدواژگان: : توسعه یافتگی، ارزش های خانوادگی، اعتماد اجتماعی، تحلیل چندسطحی، ایران
|
  • Reza Khalili *, Hamed Mehraban Incheboron Pages 7-24
    Education is one of the most important and influential institutions that implements the identity policy of governments in practice, and educational textbooks are the most important sources that can be used to understand government identity policies. Among the textbooks, the book of Social Education can represent the identity policy of any government more than other books due to its coverage of history, geography and sociology. Accordingly, in this article, the identity policy in the social education textbooks of the first period of high school of Iran is examined in order to recognize the official identity policy. This article examines the politics of identity in the social education textbooks of the first period of high school. The main question is to what extent the content of social education textbooks in the first period of high school has paid attention to different dimensions and trends of identity in Iran? To answer this question, national, ethnic, religious, faction and gender identity policies are examined separately to test the hypothesis that the content of first period of high school social education textbooks shows a mismatch and imbalance in attention to different dimensions of identity policy. The research method is based on the technique of qualitative content analysis with a deductive approach and three books of social education in the first period of high school that were taught in Iranian schools in 2020-2021 have been studied. The results and findings indicate that there is no necessary balance in the various dimensions of identity policy in the considering books
    Keywords: Identity policy, Textbooks, content analysis, high school, Iran
  • Seyedeh Somayeh Mirmoradi * Pages 27-46
    Historical national architecture is one of the important components of cultural heritage and national identity. One of the tasks of educational systems is to teach students this national cultural heritage. This study has done with quantitative and qualitative study of the presence of Iranian national architectural works in elementary school textbooks by content analysis method. The statistical population was all four first year’s textbooks of elementary school in the country. The results show the disproportionate distribution of national historical architecture in textbooks, so that in some grades more and in some less this issue has been addressed. Also, the available images were often without mentioning the name and details of the building. In some images, the relationship between the images and the subject is not properly explained, and this can lead to passing through these images and not using their educational content. The use of specialists for a comprehensive classification of all the different function of national historic architectural buildings and the appropriate distribution of these items in the textbooks of all educational levels is also recommended.
    Keywords: National architecture, Textbooks, identity, Cultural heritage, Education
  • Mahdi Ghorbanpour *, Ali Morshedizad, Mostafa Abtahi Pages 49-67
    Iran has been a country and a nation with different ethnicities, religions and languages throughout its history. This ethnic diversity requires appropriate management and policy in the geographical area. Accordingly, the purpose of this study was to present an ethnic policy model in the Islamic Republic of Iran with a grounded theory approach. The method of the present study was applied in terms of purpose and grounded theory in terms of qualitative implementation method. The present study population included experts and experts in the field of ethnic policy. The sample of the research was determined according to the theoretical saturation of the data in the qualitative research, and based on this, the number of interviews was completed with 15 people. The sampling method was purposive. The data collection tool in this study was a semi-structured interview and data analysis was performed in the form of open, axial and selective coding. The results showed that the appropriate model of ethnic policy in the Islamic Republic of Iran is based on 6 categories: 1. Causal categories (cultural, political-security); 2. Interfering conditions; 3. Beds; 4. Axis, 5. Strategies (cultural, economic, political and security) and 6. Consequences (economic-cultural, political-security). based on the 6 categories of the foundation method, finally the four main components of national identity, religious identity, citizen-centered and justice-oriented were identified as the most important components. By combining the above 4 components; The model of "Iranian-Islamic pluralism" was introduced as a desirable model of ethnic policy in the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Ethnic policy, Islamic Republic of Iran, Grounded Theory Approach
  • Hossein Davari *, Aida Firoozian Pouresfahani, Ailin Firoozian Pouresfahani, Saeed Nourzadeh Pages 71-88
    English language teaching (ELT) in Post-revolutionary Iran has experienced ups and downs. One of its recent significant changes is the mention of its teaching in two significant educational and development documents, namely the fundamentaldocument of transformation and the national curriculum document adopted in the Supreme Council of the Cultural Revolution. According to these documents, the foreign language education is on condition that its teaching stabilizes and strengthens the Islamic and Iranian identity. Following the ratification of these two documents, which has been accompanied by various criticisms, a new series of school textbooks were developed on the basis of this condition. Due to the importance of this development, in this paper, the attitudes of a number of ELT specialists have been gathered and qualitatively analyzed. The findings reveal that there are two opposing attitudes on the topic. The first one which is against any ideological teaching of English and regards it as an unscientific and illogical approach and the second one which is in favor of this position and not only regards it as a logical approach, but an essential one. Undoubtedly, paying attention to these attitudes not only will be useful for the process of English language education policy and planning in Iran, but will be efficient in its evaluation
    Keywords: Islamic-Iranian Identity, English language teaching, Attitude, textbook
  • Aziz Farhadi, Seyyed Ataullah Sinaei *, Hamid Ahmadi Pages 91-109

    The research focuses on the Lors and presents the definition and explanation of the concept of national identity, the elements of Iranian national identity and the attachment of the Lors to the Persian language component in the Pahlavi era(1921 -1979). There are living the various language groups in Iran, these groups have a constructive and prominent role in solidarity and strengthening national identity.The Lors are very similar to Persian in terms of language and dialects, and in terms of population dispersion and residence in more than eight provinces of the country, and historically and culturally consider themselves Iranian.The existence of Iranian views of Lors, the identifying elements of Islam and Shiism, Persian language, history and land of Iran caused them to play an active and influential role in various issues of Iran. Lors with the most efficient Persian language tools; Among the lasting masterpieces of Ferdowsi, Saadi, Hafez, Nezami and Rumi in the richness and the spread of Persian as a supra-dialectical language in Iran and the language of communication and interaction of Iranians played a great role in national solidarity. In the Pahlavi era, the Persian language was considered as a stable component of identity building and consciously for conducting administrative, official and scientific correspondence.The study examines the role of Lors in strengthening national unity in Iran, in the form of the hypothesis "Lors along with local Lori dialects using Persian as the official language of correspondence, administrative system, education, national and colloquial written works and sources, a fixed role "They have had national unity in strength."; Therefore, according to the nature of the subject, the research is descriptive-analytical and the method of data collection is library, documentary and Internet.

    Keywords: Lors, identity, National Identity, Persian language, Pahlavi Era, Iran
  • Masoumeh Rashedi, Zohreh Musazadeh *, Khadijeh Abolmaali Alhosseini, Fariborz Bagheri Pages 113-134
    The purpose of this study was to construct and consider the validity and reliability of the Iranian/Islamic Identity Scale and its relationship with the self-esteem of students aged 18-25. The method of this study was mixed research with exploratory sequential design and tool development model. In the qualitative phase, 11 specialists in the field of psychology and Islamic education were selected by the snowball sampling method and in the quantitative phase, 262 students at universities in Tehran province were selected by the available sampling method in the academic 1398-1399. Semi-structured interviews were used to collect data in the qualitative stage and the Iranian/Islamic identity and self-esteem questionnaire was used in the quantitative stage. For data analysis of, qualitative method, Colaizzi’s method was used in the qualitative stage and the confirmatory factor analysis method was used in the quantitative stage with the help of AMOS24 software. First, the Iranian/Islamic identity questionnaire was designed based on the findings of the qualitative section. Confirmatory factor analysis showed that the three factors of Iranian identity, Islamic identity, and Iranian/Islamic identity fit well with the collected data. The reliability of the three factors and the whole questionnaire with Cronbach's alpha method was 91%, 96%, 98%, and 98%, respectively. Also, the correlation of the total score of the Iranian/Islamic identity questionnaire with the self-esteem score was positive and significant. This questionnaire can be used in research activities to measure the Iranian/Islamic identity of students aged 18-25
    Keywords: Iranian-Islamic Identity, Self-esteem, Validity, Reliability
  • Asghar Mirfardi *, Dorna Salamatian Pages 137-159
    Environmental degradation threatens human life. This paper uses survey method to investigate the environmental behavior of students of humanities in Shiraz University (in the academic year 2019-2019) and its relationship with national identity and its dimensions (territorial, political, historical and cultural). A total of 400 students were selected as the sample size and cluster sampling was used. Environmental behavior questionnaire used by Mirfardi et al. (2017) and the questionnaires of national Identity that used by Mirfardi and Valinezhad (2018) were used. To assess the validity of the questionnaire, construct and face validity and to evaluate its reliability, Cronbach's alpha method was used. Data were analyzed by SPSS software. The results showed that the environmental behavior variable had a direct and significant relationship with the variables of national identity and the political dimension of national identity at the level of 95% and with the historical dimension of national identity at the level of 99%. Also, environmental behavior had a significant difference at 99% level according to the educational level. Independent variables explained 10% of the dependent variable changes. The result is that national identity, and especially its historical dimension, plays an important role in responsible environmental behavior
    Keywords: environmental behavior, National Identity, Students, Shiraz University, Iran
  • Amir Maleki *, Ameneh Abbasi, Rasoul Sadeghi, Ghader Balakhani Pages 163-185
    This paper uses a meta-analysis to comparatively evaluate the factors related to childbearing in Iran studies. The analysis is based on 26 studies, which 16 are about fertility desires and 10 are about childbearing attitudes. The results suggest that several factors have negative effect on fertility desires named: education, marriage age, and number of children, social-economic participation, and individualism, attitude to employment, foreign media and internet. As well as, age, rural living, income, religiosity, social protection, number of siblings, and life quality have positive effect on fertility desires, which among them individualism (-0/296) and number of children (-0/224) have the most effect sizes. The results also suggest that income and age difference between spouses have positive effect on childbearing attitude and cultural investment, education, social-economic status, age, and virtual networks have negative effect on childbearing attitudes, which income (0/272) and age (0/258) have the most effect sizes. Therefore there are a lot of social factors which have important role in determining childbearing in Iran and social planners should pay attention to them.
    Keywords: Development, FamilyValues, Social trust, Multilevel Analysis, Iran